Lænd

Behandling af lænden

Der findes mange slags lændeproblemer og vi behandler dem alle. De mest hyppige er: Hold i lænden, diskusprolaps, kroniske lændesmerter og slidgigt.

De to mest fremherskende årsager til lændesmerter er skævheder og stivhed:

Skævhed: Der er 3 slags skævheder:

– Anatomisk

Det vil sige, at det ene ben er fysisk kortere end det andet. Dette undersøges ved en speciel røngtenundersøgelse, som foretages her på klinikken. Hvis anatomisk skævhed over 5 mm opdages, skal det tit korrigeres med et hælløft i den ene sko.

– Skævt bækken

Et skævt bækken kan medføre at benlængden virker forskellig. Et skævt bækken kan rettes op med kiropraktisk behandling, øvelser samt råd og vejledning om hvordan du står, sidder og arbejder.

– Ideopatisk scoliosis

Hvis patienten har en ideopatisk scoliosis (scoliosis uden grund, dvs. at ben og bækken er lige) virker det ene ben kortere end det andet. Som regel kan vi ikke “helbrede” ideopatisk scoliosis, men kiropraktisk behandling, der vedligeholder den normale ledfunktion kombineret med øvelser, er en rigtig god ide.

Stivhed:

Stivhed skyldes oftest for stiv gang, det vil sige at patienten ikke afvikler godt nok over foden. Det skønnes at 90 % af befolkningen ikke afvikler optimalt. Fodens funktion er blandt andet at fordele trykket over hele foden, så belastningen op i kroppen bliver så lille som muligt. Når belastningen op i kroppen er for stor, bliver bækken og baglår oftes fastlåst, så den naturlige bækkenstøddæmperfunktion er nedsat. Det betyder, at lænden bliver overbelastet. Gangen kan rettes med funktionelle fodindlæg, træningssandaler eller MBT-sko.

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på tlf. 4921 1188, hos Claus Greiffenberg.


Hold i lænden ( akut facetsyndrom )

Problem: Et irriteret og fastlåst lændeled giver akutte smerter i lænden. Ofte bliver patienten “holdt” i en position, deraf navnet “hold i lænden”. Bevægelsesfriheden er nedsat.

Årsag: Overanstrengelse og overbelastning på grund af stivhed eller skævhed er de hyppigeste årsager. Lændehold kan komme akut eller være bygget op langsomt.

 

Råd: Ro, is for at tage hævelsen, lændeøvelser når bedre.

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på tlf. 4921 1188, hos Claus Greiffenberg.


Diskusprolaps:

Problem:
Udbuling på en eller flere diskus (bruskskiver) i lænden, der rammer nerveroden på det pågælende niveau. Man mærker smerter, som stråler ud i benene.

4 typer:

Type 1: Lille bule – giver som oftest ikke problemer.
Type 2: Let bule – kan give symptomer, kiropraktik kan hjælpe.
Type 3: Moderat bule – giver som regel symptomer. Kiropraktik kan som regel hjælpe.
Type 4: Diskussen er sprunget. Dette kræver som regel operation.

Årsag: Overanstrengelse og overbelastning på grund af stivhed eller skævhed er de hyppigste årsager. Kan komme akut eller være bygget op langsomt. I de fleste tilfælde er prolapsen langsomt bygget op på grund af et skævt og aflåst bækken kombineret med en affladet lændekurve og små vrid i lænden ved gang.
Behandling: Kiropraktisk behandling løsner leddene, så den normale funktion genoprettes. Dette medfører i ca. 80% af tilfældene, at belastningen på diskussen nedsættes, og derved får diskussen mulighed for at hele op.

Råd: Rygtræning er essentielt. Omega 3 (Pure arctic oil).

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på tlf. 4921 1188, hos Claus Greiffenberg.


Kroniske lændesmerter:

Problem: Irriteret og fastlåst lændeled samt kronisk spændte muskler medfører kroniske smerter i lænden.

Årsag: En årsag er overset. Oftest får patienten lændesmerter, men de forsvinder ikke igen fordi kroppen ikke får de rigtige forhold til opheling. De hyppigst oversete årsager er skævheder og stivheder.

Behandling: Kiropraktisk behandling løsner leddene, så den normale funktion genoprettes. Kiropraktik, massage, øvelser samt årsagsforbedring er en meget effektiv behandling mod kroniske lændesmerter.

 

Råd: Træning af lænden er essentiel, da tilstanden er kronisk og musklerne derved er blevet så overanstrengte, at normal funktion kun kan ske ved træning.

Kost: Gurkedol og omega 3 (Pure arctic oil) kan hjælpe kroppen med at dæmper hævelsen.
Nedsæt dit syreindtag (f.eks. kaffe). Se sundhedsforedrag Syre/base balancen.

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på tlf. 4921 1188, hos Claus Greiffenberg.


Slidgigt:

Problem: Ledslitage

Årsag: Den måde man skal anskue problemet på er: Når vi bruger vores krop, kommer der helt automatisk “belastninger” på vores led. Specielt når vi sover restituerer vi. Hvis vi ikke restituerer 100%, bliver vores led langsomt slidt. Dette kan skyldes to ting; vi belaster vores led for meget (dette kan skyldes skævheder i kroppen) eller vi restituerer for dårligt.
Undersøgelser viser, at hvis man har slidgigt men god ledfunktion, har man mindre smerter, end hvis man har dårlig ledfunktion.

Behandling: Kiropraktisk behandling forbedrer ledfunktionen. Massage får musklerne til at slappe af og forbedrer blodcircukulationen. Træning styrker musklerne omkring leddet. Den bedste træning til at begynde med er neuroreflexterapi.

Råd: Glusamin. Gurkedol og omega 3 (Pure arctic oil). Ingefær.
Det er forskelligt fra patient til patient hvad effekten af ovenstående er.

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på tlf. 4921 1188, hos Claus Greiffenberg.


 

Du vil måske også gerne læse mere om:

Det Sunde Hjørne