Bækken

Behandling af bækken – Det Sunde Hjørne Helsingør
Der findes mange bækkenproblemer og vi behandler dem alle. De mest hyppige er:
Skævt bækken, Iskias, SI-syndrom (sacroiliaca syndrom), Bækkenløsning

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på tlf. 4921 1188, hos Claus Greiffenberg.


Bækkenskævhed:

Skævhed: Der er tre slags skævheder:

– Anatomisk: det vil sige at det ene ben er fysisk kortere end det andet. Dette undersøges ved en speciel røngtenundersøgelse, som foretages her på klinikken. Hvis der er en anatomisk skævhed over 5 mm, skal det tit korrigeres med et hælløft i den ene sko.
– Skævt bækken: et skævt bækken kan medføre at benlængden virker forskellig. Et skævt bækken kan rettes op med kiropraktisk behandling, øvelser samt råd og vejledning om stå-, sidde- og arbejdsstillinger.
– Ideopatisk scoliosis. Hvis patienten har en ideopatisk scoliosis (scoliosis uden grund, dvs. at ben og bækken er lige) virker det ene ben kortere end det andet. Som regel kan vi ikke “helbrede” ideopatisk scoliosis, men kiropraktisk behandling, der vedligeholder den normale ledfunktion kombineret med øvelser er en rigtig god ide.


Iskias:

Problem: Iskiasnerven er i “klemme” i ballen. Man får smerter i ryggen og ballen, som stråler ned i benene.

Årsag: Problemer med iskias skyldes næsten altid et skævt bækken. Et skævt bækken får den tunnel, som iskiasnerven løber i, til at blive mindre. På den måde kommer nerven til at gnide mod tunnelens sider (bækkenets knogler og piriformis). Det skaber en inflammation omkring nerverne.

Behandling: Kiropraktisk behandling retter op på skævheden i bækkenet, så der bliver plads i tunnelen igen, og iskiasnerven kan hele op. Kan kombineres med massage (for at afslappe musklerne) og zoneterapi (som dræner inflammationen).

Råd: Udstrækningsøvelser, varme (f.eks. varmt vand eller jacuzzi).

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på tlf. 4921 1188, hos Claus Greiffenberg.


 

Bækkenledsyndrom:

Problem: Et irriteret og fastlåst bækkenled giver akutte smerter over lændeleddet, og bevægelsesfriheden er ofte nedsat.

Årsag: Overanstrengelse og overbelastning på grund af stivhed eller skævhed er de hyppigste årsager. Problemet kan komme akut eller være bygget op ovet tid.

Behandling: Kiropraktisk behandling løsner leddene, så den normale funktion genoprettes. Leddet kommer på plads igen, og på den måde forsvinder smerterne hurtigt. Kiropraktik er en meget effektiv behandling mod bækkenledssyndrom. Skævhed og stivhed bliver evalueret, så årsagen rettes og vi nedsætter risikoen for tilbagefald. Oftest får patienter med akut lændehold tilbagefald i perioder.

Skævhed: Der er tre slags skævheder:
– Anatomisk: det vil sige, at det ene ben er fysisk kortere end det andet. Dette undersøges ved en speciel røngtenundersøgelse, som foretages her på klinikken. Hvis der er en anatomisk skævhed over 5 mm, skal det tit korrigeres med et hælløft i den ene sko.
– Skævt bækken: et skævt bækken kan medføre at benlængden virker forskellig. Et skævt bækken kan rettes op med kiropraktisk behandling, øvelser og råd og vejledning om stå-, sidde- og arbejdsstillinger.
– Ideopatisk scoliosis: hvis patienten har en ideopatisk scoliosis (scoliosis uden grund, dvs. at ben og bækken er lige) virker det ene ben kortere end det andet. Som regel kan vi ikke “helbrede” ideopatisk scoliosis, men kiropraktisk behandling, der vedligeholder den normale ledfunktion kombineret med øvelser er en rigtig god ide.

 

Stivhed:

Stivhed skyldes oftest for stiv gang, det vil sige at patienten ikke afvikler godt nok over foden. Det skønnes at 90% af befolkningen ikke afvikler optimalt. Fodens funktion er blandt andet at fordele trykket over hele foden, så belastningen op i kroppen bliver så lille som muligt. Når belastningen op i kroppen er for stor, bliver bækken og baglår oftest fastlåst, så den naturlige bækkenstøddæmperfunktion er nedsat. Det betyder at lænden bliver overbelastet. Gangen kan rettes med funktionelle fodindlæg, træningssandaler og Joya sko.

 

Råd:

Ro, is for at tage hævelsen, lændeøvelser når det går bedre.

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på tlf. 4921 1188, hos Claus Greiffenberg.


 

Bækkenløsning:

Problem: Løsnet bækken ved gravidtet medfører smerter i bækkenleddet og skambenet. For at diagnosen skal kunne kaldes bækkenløsning, skal der være smerter ved skambenet.

Årsag: Bækkenløsning skyldes overbelastning og hormonet relaxin, som alle gravide frigiver. Hvis du er hypermobil i forvejen, har du større risiko for bækkenløsning.

Behandling: Kiropraktisk behandling får bækkenet på plads igen, men årsagen kan ikke rettes før fødslen (ved fødslen stopper kroppen frigivelsen af relaxin). Derfor kombineres behandlingen med ro, samt et bækkenløsningsbælte, der er med til at holde bækkenet på plads. Massage er også godt for at løsne de spændte muskler.

Råd: Ro, is for at tage hævelsen, bækkenløsningsbælte.


Behandling af bækken – Det Sunde Hjørne Helsingør

Hvis du er interesseret i at få set på dit problem er du meget velkommen til at booke en tid på tlf. 4921 1188, hos Claus Greiffenberg.

Du vil måske også gerne læse mere om:

Det Sunde Hjørne