Syre-basetabel

Nedenfor kan du se Julia Vøldals syre-basetabel. Hvis du læser forskellige tabeller, kan der være uenighed om informationerne. Det skyldes, at selv om noget er syre eller base uden for kroppen, behøver det ikke være syre eller base inde i kroppen. Det skal forstås på følgende måde: når kroppen har brugt, hvad den skal bruge fra den pågældende madvare, er der noget til rest. Denne rest kan være syre, base eller neutral. Der er nogle gange uenighed om, hvordan kroppen nedbryder forskellige madvarer. Tag derfor listen “med et gran salt”. Jo større tallet ud for madvaren er, jo mere syre eller base er madvaren.

Grønsager
basedannende:
Agurk 31,50
Blomkål 3,04
Brøndkarse 7,72
Bønner (friske) 8,71
Cikorie (julesalat) 2,33
Dild 18,36
Grønkål 4,00
Græskar 0,28
Gulerødder 10,00
Hovedsalat 14,12
Hvidkål 4,02
Kartofler, hvide 5,90
Kålrabi 5,99
Løvetand 22,72
Majroer 10,18
Peberrod m. skal 2,72
Porrer 11,00
Radiser 6,05
Rosenkål 6,03
Rødbeder 11,37
Rødkål 2,20
Rødløg 2,94
Selleri 11,33
Sort ræddike m. skal 39,40
Sukkerroer 9,37
Tomat 13,67
Vandmelon 1,83
Ærter, grøn- (unge, friske) 5,15

Grønsager
Syredannende:
Artiskok 4,31
Asparges 1,01
Bønner (tørrede) 9,70
Linser 17,80
Sojabønner 26,58
Ærter, tørrede 3,41

Frugt:
Alle basedannende:*
Abrikoser 4,79
Ananas 3,59
Appelsiner 9,61
Bananer 4,38
Blommer 3,99
Brombær 7,14
Dadler, tørrede 5,50
Druer 7,15
Ferskner 5,40
Figner, tørrede 27,81
Hindbær 5,19
Jordbær 1,76
Kirsebær, sure 2,08
Kirsebær, søde 4,33
Mandariner 11,77
Pærer 3,26
Ribs 1,10
Rosiner 15,10
Solbær 3,16
Stikkelsbær 5,92
Svesker 3,99
Æbler 1,38

*Denne tabel er 50 år gammel og passer ikke altid for de frugter, vi får i dag.

Kornprodukter
syredannende:
Boghvedegryn 3,77
Byg, afskallet 10,58
Grahamsbrød 6,13
Havre, afskallet 2,58
Havregryn 9,98
Havremel 14,50
Hirse, afskallet 0,86
Hvede, afskallet 8,32
Hvede, hel 2,66
Hvidt brød 10,99
Kager af hvidt mel 12,31
Makaroni 5,11
Majsmel 6,45
Ris (med sølvhinden) 39,13
Ris, afskallet (rød ris) 17,96
Rug, hel 11,31
Rugbrød 8,54
Rugmel 16,49
Tvebakker 10,41

Kornprodukt
basedannende:
Pumpernickelbrød 4,28

Nødder
basedannende:
Bog (bøgens frugt) 40,51
Kastanier 9,62
Kokosnødder 4,09

Nødder
syredannende:
Hasselnødder 0,21
Jordnødder 12,70
Mandler 2,19
Valnødder 7,72

Mælk og mælkeprodukter
basedannende:
Gedemælk 2,40
Komælk 2,95
Modermælk 2,25
Skummetmælk 3,89

Mælk og mælkeprodukter
syredannende:
Fløde 30 % 2,00
Kvark 17,30
Schweizerost 17,49
Smør 4,33

Fisk og æg
syredannende:
Hvid fisk (gedde) 2,75
Laks 8,33
Sild, saltet 17,35
Skaldyr 19,52
Æg, hele 24,47
Æg, blommen 51,83
Æg, hviden 8,27

Basedannende:
Østers 10,25

Kød
syredannende:
Bacon 9,90
Fårekød 20,30
Kalvekød 22,96
Kanin 22,36
Kylling 24,32
Oksekød 38,61
Oksetunge 10,60
Røget skinke 6,95
Svinekød 12,47

Basedannende:
Blod af dyr (gennemsnit) 5,49

Drikke
basedannende:
Druesaft 5,16
Skummetmælk 3,89
Sødmælk 2,95
Vin 0,59

Drikke
syredannende:
Chokolade 8,10
Øl 0,28

Det Sunde Hjørne